„Persoanele traumatizate se simt nesigure în interiorul corpului lor: Trecutul este viu sub forma unui disconfort interior. Corpurile le sunt bombardate constant cu semne de avertizare viscerale și în încercarea de a controla aceste procese, ele devin adesea experte în ignorarea senzațiilor lor profunde și în amorțirea conștientizării a ceea ce se întâmplă în propriile corpuri. Învață să se ascundă de sine.”
Corpul nu uită niciodată – Bessel van der Kolk
Atunci când anumite evenimente din viața noastră sunt incredibil de dureroase, creierul are abilitatea de a le îndepărta din mintea conștientă pentru a ne proteja. Însă ele se află în continuare în subconștient, controlându-ne viața, într-un fel sau altul. O parte a creierului nostru numită amigdala, este responsabilă cu înregistrarea fricii pe care o simțim. Această parte a creierului nu recunoaște trecutul, prezentul și viitorul – totul se petrece aici și acum. Când apar factori declanșatori (o imagine, o persoană, un miros) – amigdala va trage un semnal de alarmă și ne va întoarce în evenimentul traumatic, simțindu-l ca fiind în prezent.
Semne ale traumelor psihice nerezolvate:
Modificări la nivel cognitiv
- gânduri intruzive despre eveniment, care pot apărea din senin
- flashback-uri ale evenimentului
- dezorientare
- coșmaruri sau teroare nocturnă
- pierderea memoriei și a capacității de concentrare
- confuzie
- modificări ale dispoziției
Modificări la nivel comportamental
- evitarea activităților sau a locurilor care declanșează amintiri ale evenimentului
- izolare și retragere socială
- lipsa de interes pentru activitățile plăcute anterior
- incapacitate de a vorbi
- comportament de tip obsesiv-compulsiv
- comportament agresiv față de persoanele importante
Modificări la nivel psihologic
- frică copleșitoare, teroare
- detaşare și amorțire emoțională
- depresie și anxietate
- rușine și vinovăție
- șoc emoțional
- neîncredere
- izbucniri emoționale
- iritabilitate și furie
- atacuri de panică
Persoanele care au trecut prin experiențe traumatice vor părea adesea zdruncinate și dezorientate. Uneori ajung să trăiască ani de zile cu simptomele traumei psihologice, în timp ce lumea lor începe să se micșoreze din ce în ce mai mult. Consecințele rănilor psihologice, pot fi devastatoare și își pot face loc în aproape fiecare aspect al vieții. Se pot manifesta după câteva zile, luni, sau chiar ani, de la eveniment.