„Dragostea e atât de puternică, atât de frumoasă, încât chiar aparența, mirajul ei, ne amăgește și ne poate produce aceleași emoții ca și ea însăși.” – Alphonse Daudet
Cu toții ne dorim să facem o impresie bună la începutul unei relații noi, iar acest lucru este cât se poate de normal. Câteva gesturi romantice în plus, sau un comportament mai atent decât de obicei nu este deloc ceva greșit. Sigur că, trimiterea unui mesaj autentic și complimentar după o seară petrecută împreună este perfect acceptabil, la fel ca și manifestarea unui interes sincer în a-ți dori să-l cunoști mai bine pe celălalt.
Faza de lună de miere a unei relații este deseori plină cu unele dintre cele mai inedite și memorabile momente. Partenerul tău te răsfață cu atenție, mesaje dulci și întâlniri dintre cele mai plăcute. Bucură-te de călătorie, dar asigură-te că toată această atenție nu devine copleșitoare.
La începutul unei relații sănătoase, partenerii se simt confortabil să își exprime gândurile și sentimentele fără teama de a fi judecați sau respinși. Comunicarea este ușoară și respectuoasă. Au încredere în opinia și în alegerile celuilalt, își acordă unul altuia timpul și spațiul necesar pentru cultivarea relației. Fiecare dintre ei își păstrează identitatea și independența personală, în timp ce împărtășesc și experiențe și interese comune. Aceștia înțeleg că este important să aibă propriile lor pasiuni și preocupări și se încurajează reciproc să crească și să se dezvolte individual.
Problema apare atunci când unul dintre parteneri depune foarte mult efort, combinat cu intenții nu tocmai onorabile. Love bombing, este o strategie manipulativă în care o persoană își exprimă afecțiunea și admirația în mod excesiv și rapid la începutul unei relații romantice.
Persoana care folosește love bombing-ul își arată afecțiunea și interesul în mod intens, oferind complimente excesive, cadouri costisitoare, declarații rapide de dragoste și angajamente profunde. Aceasta poate face ca cealaltă persoană să se simtă dorită și apreciată într-un mod copleșitor, dar poate și să creeze și o dependență emoțională în celălalt. Cu toate acestea, love bombing-ul nu este autentic și poate fi urmat de alte comportamente manipulative sau abuzive, cum ar fi controlul excesiv, izolarea, criticile constante sau exploatarea emoțională sau financiară.
Scopul final al love bombing-ului este de a obține putere și control în relație, mai degrabă decât de a cultiva o iubire autentică și sănătoasă.Este important să recunoaștem semnele love bombing-ului și să ne protejăm de astfel de comportamente toxice în relațiile noastre.