Pozitivitatea autentică, implică sentimente de recunoștință, optimism și de reevaluare pozitivă. Nu este dăunătoare, poate fi chiar benefică, atât timp cât nu o folosim ca modalitate de a ne suprima emoțiile.
Devine toxică atunci când negăm emoțiile autentice și când ne impunem să fim pozitivi, ca fiind singurul mod de a fi, sau de a simți. Să răspundem la suferință, tristețe, anxietate și alte emoții „neplăcute” cu o pozitivitate falsă, ne poate face mai mult rău decât bine.
Ne putem gândi la pozitivitatea toxică ca fiind exagerarea excesivă și ineficientă a unei stări fericite și optimiste, în toate aspectele vieții. Este convingerea că indiferent cât de gravă sau dificilă este o situație, o putem privi doar într-o manieră pozitivă.
Pretinzând că pur și simplu nu există anumite sentimente, ajungem adesea într-o stare de negare și de emoții reprimate, invalidând astfel toate experiențele umane autentice.
Suntem oameni și avem defecte. Uneori simțim gelozie, invidie, lăcomie, alteori suntem supărați și nefericiți. Toate aceste sentimente și toate aceste perioade cu suișuri și coborâșuri, sunt absolut normale și naturale. Când exprimăm pozitivitate toxică, nu facem decât să negăm toate experiențele care ne întregesc ca ființe umane.
Este pozitivitate „toxică” atunci când…
- Ascundem ce simțim cu adevărat
- Ne respingem emoțiile
- Simțim vinovăție pentru emoțiile negative pe care le trăim
- Invalidăm experiențele celorlalți spunând: „Nu te gândi la asta, vezi partea plină a paharului!”
- Îi facem de rușine pe ceilalți când simt emoții negative, pentru că ne simțim noi inconfortabil
- Ne simțim vinovați sau rușinați că ne simțim într-un anumit fel
- Ignorăm problemele ca și când n-ar exista
- Ne comparăm problemele cu ale altora, minimizându-le pe ale noastre
- Folosim afirmații de bine pentru emoții sau experiențe negative.
În relația cu copiii, pozitivitatea toxică poate transmite un mesaj că sentimentele lor negative nu sunt în regulă. Acest lucru poate avea un impact major asupra modului în care se dezvoltă și răspund la emoții, al modului în care se exprimă și poate chiar influența modul în care se vor comporta ca adulți. Să nu uităm că o persoană care este invalidată în mod regulat poate avea dificultăți în a-și accepta, controla, și înțelege emoțiile.
Beneficiile pozitivității autentice, sunt reale și pot avea o influență reală în viețile noastre, dar în același timp, ne putem găsi cu ușurință în situația de a o înțelege greșit. Putem evita să devină toxică, urmărind să atingem o stare de echilibru și de acceptare, atât a emoțiilor pozitive, cât și a celor negative mai mult decât a gândi în termeni de totul sau nimic.